2020.11.08. TEEKANNE Az egészség záloga

TEEKANNE Az egészség záloga

1882-óta elérhető 

 

A tea különleges ital, ami testnek és léleknek egyaránt jó. A több mint 150 összetevő alkotta finom aroma és a kellemes íz önmagában a nyugalom érzését adja és mozgósítja belső energiáinkat.
A tea azonban sokkal több, mint csupán egy jó ízű ital.
Az egészségre gyakorolt pozitív hatását már évezredek óta ismerik.
A tudósok néhány évtizede észrevették, hogy a teaivók sokszor egészségesebbek, mint azok, akik nem isznak teát.
Kevésbé fordul elő körükben a rák és a zöld hályog, a szív- és érrendszeri betegségek és a szuvasodás.
Sok tudományos tanulmány igyekezett feltárni ennek az okait.
A modern elemzési módszerek egyre több és több teát alkotó anyagot tárnak fel. Mostanáig több mint 400 anyagot találtak. A legfontosabbak a polifenolok (korábbi nevükön tannin, vagy csersav), ami kb. 30%-t tesz ki, valamint a koffein, ami 5%-ban van jelen.
Egyéb anyagok: az illóolajok, nyomelemek, ásványi anyagok, enzimek, aminosavak, vitaminok, fluorid és még sok egyéb. A tealevelek fehér, sárga, oolong, vagy fekete teává való feldolgozása során egyes alkotóelemek változatlanok maradnak, de a polifenolok egy része átalakul és más anyagok jönnek létre. Új katechin vegyületek jönnek létre, pigment szabadul fel, és az ízük is megváltozik. A zöld és fehér teákban fordul elő a legmagasabb katechin szint, különösen az epigallokatechin gallat, amit számos szerző fontos antioxidánsként azonosított, mert ezeknél a legalacsonyabb a pigmentté, vagy más aktív alkotóelemmé való átalakulás.